Det er også social dumping ikke at tage lærlinge, for det udhuler uddannelsen af fremtidens håndværkere, siger tømrerlærling Søren Borking, for de firmaer, der ikke tager lærlinge opfylder ikke deres uddannelsesansvar.
På byggepladsen Panum går 150 polske og tyske beton’ere, men der er ingen lærlinge på det 1,3 milliard kroner dyre byggeri. Hvis der var kædeansvar i byggeriet, ville det give et andet billede, mener tømrerlærling Søren Borking.
- Det ville indirekte give flere lærepladser til os. Det ville jo være de firmaer, med ordnede forhold, der fik underentrepriserne, og ikke de firmaer, der henter underentreprenører op fra Polen.
- De kan tale nok så meget byggeboom, men vi mærker det ikke. Mange små firmaer, f.eks. tømrermestre, får ikke længere underentrepriserne, som de gjorde tidligere, fordi der kommer svindel- og fupfirmaer ind i stedet for.
Søren kender godt til udenlandske firmaer, der har danske lærlinge, men han er skeptisk.
- Hvis man er lærling i et polsk sjak, får man slet ikke den sparring, som man ville få i et dansk sjak. Det vil også kræve rigtig meget af hovedentreprenørens ledelse, og som det ser ud nu, lægger de sig ikke i selen for at skaffe lærepladser.
- Hvis man kan få en erfaren mand til 100 kr. i timen i stedet for en lærling, så vælger mange lærlingen fra. Men det er at skyde sig selv i foden, fordi de ikke vil kunne få faglært arbejdskraft i fremtiden.
Truslen mod vores løn- og arbejdsforhold kræver handling nu!
Læs flere historier om social dumping i OK2014-avisen fra Byggefagenes Samvirke og 3F København - klik her