Den aftale, som VK, Socialdemokraterne, radikale og SF har indgået – Østaftalen – som skulle sikre, at østarbejdere ikke væltede det danske aftalesystem, udløber i 2009. Men V-minister Hjort Frederiksen ser den gerne sløjfet før. I byggefagene efterlyser man handling fra myndighederne, ellers er aftalen ligegyldig, lyder det.
Det er ikke fordi, man i Byggefagenes Samvirke er vildt imponerede af de seks punkter til erstatning for Østaftalen, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har lagt frem.
I Folketinget gjorde ministeren for nylig et nummer ud af, at Østaftalen skulle ophæves. Han lovede til gengæld at erstatte den med en vifte af initiativer, der skal opretholde den danske model. Ifølge den er det arbejdsmarkedets parter, der selv aftaler sig til overenskomster og finder løsninger på stridigheder om fortolkningerne.
Problemet for fagforeningerne er, at som Østaftalen er i dag, er den reelt ligegyldig, mener Byggefagenes Samvirke. Aftalen omfatter kun de jobs, som kræver arbejds- og opholdstilladelse fra myndighederne.
Men langt hovedparten af de østarbejdere, der dukker op i villahaver, baggårde og efterhånden også på de større byggepladser, er her ikke efter disse regler, vurderer faglig sekretær i BJMF, Carsten B. Hansen.
Han siger, at de arbejder her efter EUs udstationeringsregler og kommer hertil for et udenlandsk firma for i hvert fald formelt en kortere periode på op til tre måneder.
– Det, vi har allermest brug for for at sikre den danske model er, at det er værtslandets regler, der er gældende. Derfor må man sætte magt bag ordene. For eksempel i form af, at for at et selskab skal kunne betale skat og medarbejdernes løn, må der være en kapitalgaranti, som skal bindes i selskabet. Det kan godt være, det er i strid med EU-lovgivning, men jeg mener, det er et politisk krav, som vi må rejse, siger Carsten B. Hansen.
Fire krav
I Byggefagenes Samvirke har man igennem længere tid arbejdet på at få myndighederne til at indse, at der er store huller i kontrollen af arbejdsmarkedet.
Det betød i efteråret, at samvirket trak sig ud af det samarbejde med blandt andre politiet i protest mod, at der reelt ikke skete noget med de mange, mange anmeldelser om mulige ulovligheder, som blev indberettet til myndighederne.
Samvirket opstillede ved den lejlighed fire punkter. Man mener, det er helt afgørende redskaber, hvis fagbevægelsen skal kunne bidrage til at sikre den ved højtidelige lejligheder ofte besungne danske model (se boks herunder).
Støtte til udfasning
I den politiske forligskreds bag Østaftalen (VK, S, RV og SF) er reaktionerne på ministerens udspil positive. De borgerlige partier har hele tiden ønsket den væk.
Hos Socialdemokraterne og i SF er holdningen, at aftalen godt kan udfases, hvis fagbevægelsen får nogle redskaber til erstatning. (mbp)