Fradrag løser ikke jobproblemer, advarer byggefagsformand Per Olsen. Brug i stedet pengene på lærepladser og opkvalificering.
Fra flere sider rynkes brynene over for effekten af det løfte, som Venstres formand Lars Løkke Rasmussen gav til boligejere tilbage i januar. Hvis partiet efter et valg igen sidder på regeringsmagten, vil man genindføre den såkaldte boligjob-ordning.
Den fradragsordning på op til 15.000 kr. pr. person i en husstand ophørte pr. årsskiftet. Det betød, at det ikke længere er muligt at fradrage udgiften til arbejdsløn.
V: Gem regningerne
Venstre opfordrer befolkningen til at gemme kvitteringerne for håndværksarbejde udført siden nytår. For så vil man få godtgjort dem med tilbagevirkende kraft, lød det.
Udspillet skal ses som en håndsrækning til mestre ude omkring, som ikke har så meget at lave nu, og det er et bidrag til at skabe lærepladser, forklarer partiformanden.
Lærepladser mangler
Nu lyder det imidlertid fra håndværkerfagforeningerne, at det er dårlig anvendelse af skattekronerne.
Per Olsen, formand for Byggefagenes Samvirke, siger:
- Vi er glade for politikernes interesse for at skabe job, og for behovet for at flere unge får en praktikplads. Det løser håndværkerfradraget bare ikke. Det koster rigtig mange skattekroner til alt for få jobs, og der er ingen dokumentation for, at håndværkerfradraget skaber flere praktikpladser til de unge.
Til bygsam.dk uddyber LO-uddannelsessekretær Ejner Holst:
- Det er korrekt, at de mellemstore håndværksvirksomheder med 15-20 svende og derover løfter en del af praktikpladsopgaven. Men der er ikke en sammenhæng med håndværkerfradraget. Hvis det var tilfældet, så skulle vi have set en stigning i praktikpladstallet i den periode, hvor fradraget har været en mulighed. Men det kan man ikke se.
Stemmefiskeri og sort arbejde
Det andet argument, som Lars Løkke Rasmussen fremførte for genindførelsen af fradraget var, at det vil bekæmpe brugen af sort arbejde. Men til det siger Per Olsen:
- Der er ingen dokumentation for at håndværkerfradraget afskaffer sort arbejde. Derfor opfatter jeg ikke Venstres løfte som et ønske om at skabe jobs, men udelukkende som et uheldigt forsøg på at fiske stemmer, siger Per Olsen og tilføjer:
- Det er i øvrigt en kendt sag i byggebranchen, at håndværkerfradraget tidligere udløste tilbud til kunderne om på regningen at bytte udgiften til materialer om til arbejdstimer, således at kunderne fik uretmæssigt fradrag for materialer. Det problem har Dansk Byggeri åbenbart glemt at orienterer Venstres formand om.
Også økonomer undrer sig
Fra økonomer efterlyses der argumenter for genindførelse af fradraget. Til 21nyhederne siger cheføkonomi i den borgerligt-liberale tænketank CEPOS, Mads Lundby Hansen, at byggeriet har medvind i øjeblikket, og at det derfor er svært at se argumentet for at genindføre fradraget.
Fra Sydbanks økonom Peter Bojsen Jakobsen lyder det, at der fra et nationaløkonomisk synspunkt ikke er argumenter for fradraget. (mbp)