SF-formand på besøg i byggeskur, hvor han lover at føre dagpengeperioden tilbage og at en S-SF-regering vil tage en række initiativer til bekæmpelse af social dumping og ulige vilkår på arbejdsmarkedet.
Mens kaffemaskinen gurgler lystigt i hjørnet af skurvognen, sidder en gruppe byggefolk fra Øens Murerfirma bænket omkring bordet. De har fået gæster. Nemlig formanden for Socialistisk Folkeparti, Villy Søvndal.
Han er inviteret på besøg af Murerbrancheklubben i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening for at høre, hvordan dagligdagen ser ud for en murersvend i lyset af arbejdsløsheden, konkurrencen fra udenlandske firmaer og underbetaling af udenlandske kolleger.
Mens kaffen bliver brygget – og flere murersvende kommer til – bliver det til en snak om frustrationer over en byggehverdag, hvor arbejdsløshed er en daglig trussel, hvor underbetaling og uorganiserede udenlandske bygningsarbejdere bruges til at presse overenskomsterne, hvor manglen på lærepladser holder ca. 9.000 unge borte fra at få en afsluttet uddannelse, og hvor sympatien for EU kan ligge på så lille et sted, at den vanskeligt kan ses.
Udrykningshold
Villy Søvndal har fuldt gehør omkring bordet for, at der skal ske noget andet end det, regeringen og Dansk Folkeparti disker op med. Han vil – sammen med S – foreslå en række initiativer til bekæmpelse af social dumping, siger han og løfter sløret for initiativer, som S og SF vil stille. Blandt andet: kædeansvar, udrykningshold fra Arbejdstilsynet, Skat og politi, skærpet kontrol af kontanthjælp og misbrug af børnecheck.
Søvnløse nætter
Jens Kirkegaard, formand for brancheklubben, efterlyser initiativer, som går i kødet på de problemer, der holder folk søvnløse om natten:
– Man kan diskutere burkaer fra nu og til jul, men det holder os ikke vågne om natten. Det gør, hvor den næste løncheck kommer fra. Arbejdsløsheden blandt murerne i København i dag er på 20 procent, tilføjer han. I vinters var den på landsplan 45 procent. Vil SF være med til at skubbe den sag højere op på den politiske dagsorden?
– Det er lykkedes at bruge et årti på at diskutere muskelhunde, burkaer og ikke-eksisterende bederum på uddannelsesstederne og al det pjat til fordel for at diskutere det alvorlige. For os er det helt afgørende at få løftet beskæftigelsen og gjort noget ved arbejdsløsheden. Socialdemokraterne og Enhedslisten er også med, siger Villy Søvndal.
Måske lovfastsat mindsteløn
Den økonomiske krise og underbetalingen af udenlandske arbejdere, som presser overenskomsterne, kommer herefter til debat. Lønninger ned til 30-40 kr. i timen kan ingen konkurrere med.
Det får spørgsmålet om en lovbestemt mindsteløn på bordet. Villy Søvndal siger:
– Det er jo farligt at lovgive om lønningsniveauer. Det kan godt være, at vi har brug for en bund lønmæssigt, som man ikke lovligt kan arbejde under. Men vi har brug for, at fagbevægelsen er fuldstændig med på, hvordan vi skruer det sammen, uden at det kommer til at berøre vores gode tradition for at aftale løn med arbejdsgivere og arbejdstagere.
Jesper Weihe, formand for BJMFs byggegruppe, påpeger, at man så kan forestille sig, at finansministeren kan finde på at pille ved lønnen.
Dagpengeperioden
En murersvend fra en anden byggeplads kommer ind i skuret. Han efterlyser, at SF og S vil tilbageføre dagpengeperioden til fire år, som den var, før regeringen og Dansk Folkparti skar den ned til to år pr. 1. juli.
Villy Søvndal bekræfter, at det vil man, og selv om murersvenden ikke synes at have hørt det særlig tydeligt i den offentlige debat, så mener SF-formanden nu nok, at det har været sagt. For eksempel i S-SF-planen Fair Løsning.
– Men ellers må vi sige det tydeligere, og det samme om dagpengeperioden, siger Villy Søvndal og fortsætter: Vi bruger ikke de 4,5 mia., regeringen har sparet på at halvere dagpengeperioden, så der forventer vi også at kunne sikre, at I får et bedre dagpengesystem.
– Men det er klart, at vi har en diskussion, der hedder: De 4,5 mia, bruger vi dem på længden, eller har vi også brug for at diskutere satsen, altså det man får i dagpenge? Eller har vi også brug for at diskutere rådgivning og uddannelse? Og hvordan vi samler folk op, der er tæt på at falde for grænsen? Det har vi 4,5 mia til at diskutere med fagbevægelsen. (mbp)