Øget fagligt pres for praktikpladsløsning

Foto: EEO

Indsatsstyrke, konkurrence fra skolepraktik, større arbejdsgiverbidrag. Forud for de kommende treparts-forhandlinger skærpes fokus på løsninger af praktikpladsmanglen.

BS

Byggefagenes Samvirke

100%

Med ca. 11.000 unge, der lige nu står og mangler en elev- og læreplads på den ene side – og udsigten til om få år, at erhvervslivet kommer til at mangle uddannet arbejdskraft, er spørgsmålet om at få bundet den knude op, brandaktuelt.

Det bliver temaet for den kommende omgang trepartsforhandlinger, der begynder i morgen, fredag. Men allerede nu varmes der op med forslag og ideer fra de faglige organisationer til, hvad der kan gøres.

Indsatsstyrke

Formand for 3F, Per Christensen, slår i et interview med Ugebrevet A4 til lyd for, at der oprettes en såkaldt ’pisk-og-gulerods-indsatsstyrke’. Den skal tage rundt til virksomhederne og få dem overbevist om, at de skal tage lærlinge. Han siger:

- Vi ønsker, at man rundt om i landet opretter særlige indsatsstyrker. De skal tage rundt og banke på hos virksomhederne og prøve på at få dem til at tage elever. Nogle af firmaerne har brug for en kærlig hånd i ryggen til at klare administration og andre opgaver i forbindelse med at have elever.

Økonomisk pres

Hos HK siger forbundsformand Kim Simonsen, at der skal lægges økonomisk pres på de firmaer, der ikke tager elever i praktik. Det skal ske via bidragene til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).

- Hvis vi presser arbejdsgivere mere økonomisk via AUB, kan det forhåbentlig få nogle af dem til at være mere åbne over for at ansætte elever i praktik, siger han til ugebrevet.

Konkurrence fra praktikcentrene

I en kommentar i Berlingske skriver formanden for de handelsstuderende, Jonas Thisted, at når det kniber så meget med at få virksomhederne til at tage ansvar, og der går unge på skolepraktikforløb i stedet for i virksomhederne, så må der tænkes andersledes.

”Hvad med at lade skolepraktikcentrene konkurrenceforvride?”, spørger han og henviser til, at selv om uddannelsen på skolerne giver eleverne viden og indsigt, så ”for vi ikke den nødvendige praktiske erfaring.”

Det er nu, I skal få oprettet pladserne, slår han fast og tilføjer:

”Vi kan ikke vente længere, og vis I ikke vil være med til at tage en del af det ansvar, må løsningen være at lade os kunne konkurrenceforvride i skolepraktikcentrene”. (mbp)

Læs også: Krav: Fuld dækning for lærlinge på skoleophold