Arbejdsgivere bakker Enhedsliste-forslag om lærepladser op

25. jun 2015 | Nyheder | Ungdom og lær­linge | Debat og kom­men­tar
Formand hos Arbejdsgiverne efterlyser løsninger på lærepladsmanglen og peger på, at Enhedslisten har stillet et godt forslag.

Enhedslisten har foreslået, at man belønner virksomheder, der er flinke til at ansætte lærlinge og straffer virksomheder, der kører på frihjul og lader andre virksomheder om at uddanne den næste generation af håndværkere”, skriver Fl. Frederiksen fra Arbejdsgiverne.

Straf og belønning – denne medicin anviser ikke bare Enhedslisten over for de arbejdsgivere, som ikke bidrager til løsning af den aktuelle mangel på lærepladser. Det samme gør formand i arbejdsgiverorganisationen Arbejdsgiverne, Flemming Frederiksen.

Foreningen, som tidligere hed DS Håndværk og Industri, men som siden 2014 har heddet Arbejdsgiverne, går til biddet i en kommentar i byggeriet dagblad Licitationen (torsdag den 25. juni).

Her skriver Flemming Frederiksen, at det er for dårligt, at der stadig ikke tages alvorligt hånd blandt arbejdsgiverorganisationerne om de mange tusinde manglende lærepladser. Og et bud på en effektiv løsning finder han hos – Enhedslisten! Ikke hver dag, at man oplever et fælles fodslag mellem de to.

”Enhedslisten har foreslået, at man belønner virksomheder, der er flinke til at ansætte lærlinge og straffer virksomheder, der kører på frihjul og lader andre virksomheder om at uddanne den næste generation af håndværkere”, skriver han.

Metoden er, at de arbejdsgivere, der tager lærlinge, skal betale mindre til Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag, mens de firmaer, der ikke tager nogen ind, skal betale mere.

”Timingen er rigtig. Om bare fem år kommer vi til at mangle 30.000 faglærte, viser fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Derudover står vi i en situation, hvor der aktuelt mangler 12.000 lærepladser – heraf cirka 3.000 i byggeriet”, skriver han videre.

Han sender et par stikpiller mod andre arbejdsgiverorganisationer i kommentaren og skriver:

”En forening påberåber sig, at den nuværende aftale løber frem til 2018 og derfor ikke er noget, man kan gøre noget ved nu. Derudover mener man, at dem uden lærlinge allerede bidrager rigeligt til dem med lærlinge. En anden taler om, at erhvervsuddannelsesreformen kræver, at alle partier skal være enige om en ændring, og at det ikke forekommer sandsynligt”.

Det er noget beskæmmende slutter, skriver Flemming Frederiksen:

”Når sådan en holdning lægges for dagen, kan det næppe undre, at mange unge vælger erhvervsuddannelserne fra. Det kan vi ikke holde til i byggeriet og industrien. Det er nu, at vi skal gøre manglen på praktikpladser til historie. Vi har brug for at alle tænker med og ikke bare kryber udenom. Vi må alle påtage os et ansvar”. (mbp)

Læs hele kommentaren – klik her

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk