Byggefag på vej mod fællesforbund

26. apr 2017 | Diverse
For at styrke sammenholdet på byggepladserne mellem faglærte og ufaglærte tages der nu initiativ til at samle alle byggefagforeningerne i Kjøbenhavn og Omegn i et fælles forbund.

Det har været drøftet tidligere mellem de forskellige byggefagforeninger, om ikke det vil være klogt og fornuftigt at samle alle fagene på en byggeplads i et fælles forbund. Den ide har et arbejdsudvalg med udgangspunkt i byggefagene i Kjøbenhavn og Omegn nu barslet med et forslag til.

Når det ikke er sket tidligere, har det blandt andet sammenhæng med, at der har været stridigheder mellem de faglærte og ufaglærte på pladserne. Det vil det nye forslag forsøge at kommer om ved.

Jord- og betonformand Axel Olsen er optimist denne gang. Han siger:

- Vi har et godt samarbejde på byggepladserne. Men naturligvis har vi også med mellemrum kontroverser med de faglærte om, hvem der kan udføre forskellige arbejder. Ikke mindst når det er småt med arbejde. Men vi løser det, og vi kan gøre det bedre inden for samme organisation.

Murerformand Christian Rassow siger:

- Der kan altid findes noget, vi er uenige om, f.eks. om vi skal være landsdækkende eller lokale. Men det er ikke det, det drejer sig om. Det gælder om at komme igang. Vi skal stå sammen over for byggematadorer og ikke bekrige hinanden.

Han tilføjer:

- Fælles krav, optræden og handlekraft til at opnå resultater er eneste vej frem, hvis Danmark ikke skal regeres af pengemænd og gullashcbaroner, og socialismen skal sejre i Danmark.

Denne historie er ikke fra dagens Danmark. Den foregik tilbage i maj 1917. Og var et af de mange forsøg på at samle de faglige kræfter i byggeriet, forsøg som siden førte til dannelsen af Byggefagenes Samvirke.

Historien fortælles på Arbejderhistoriefestivalen lørdag den 6. maj i Arbejdermuseet i Rømersgade 22 i København. Det er historiker emeritus Henning Grelle, der har gravet arkiverne igennem og beretter om strid og enighed i byggefagforeningerne i begyndelsen af 1900-tallet. (mbp)

Det er gratis at deltage i festivalen, der begynder kl. 9. Det mere op programmet - klik her

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk