Europæisk LO: aktionsdag i Gøteborg for sociale rettigheder

6. sep 2017 | Nyheder | Politik og samfund | Inter­na­tionalt
Forud for EU’s sociale topmøde til november i Sverige sætter toppen af europæiske fagbevægelse fokus på faglige og sociale krav og indkalder til aktionsdag den 16. november i Gøteborg.

”Den arbejdende befolkning har siden krise for ti år siden ventet på beviser for, at EU er i stand til at blive enige om konkrete handlinger til forbedring af deres rettigheder og levestandarder. Fagbevægelsen vil ikke gå glip af denne mulighed.”

Så sagde generalsekretæren for europæiske LO (ETUC), Luca Visentini, tilbage i juni måned efter beslutningen om, at man vil stille sig i spidsen for en europæiske aktionsdag den 16. november, når stats- og regeringsledere mødes dagen efter til et socialt topmøde indkaldt af EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker. På topmødet skal man drøfte og vedtaget en såkaldt ’social søjle’ i EU.

I pressemeddelelsen fra europæiske LO tilføjer forbundssekretær for sociale rettigheder, Esther Lynch, at ”det ikke er tilstrækkeligt for EU at sige, at tingene vil blive bedre. Vi må være sikre på, at Kommissionen ikke kommer med løfter om nye sociale rettigheder samtidig med, at de fjerner vigtige gældende rettigheder. I sidste uge (altså tilbage i juni, red.) foreslog EU-kommissionen at begrænse strejkeretten for luftfartskontrollørerne. Det inspirerer ikke til tillid”.

ETUC kræver, at en social søjle omfatter følgende punkter:

- En social protokol som tilføjes EU-traktaten, som sætter sociale rettigheder på sammen niveau som økonomiske rettigheder

- En vurdering af alle nye politikken i EU med hensyn til, om de vil forbedre sociale rettigheder

- Beskæftigelsesdirektiver som skal gøre sociale rettigheder til virkelighed på arbejdspladserne

- Fremme af retten til kollektive forhandlinger, lønstigninger og bekæmpelse af social dumping, herunder et europæiske arbejdsinspektorat

- Sikring af at sociale rettigheder er i centrum for en europæiske integrationsproces.

I det europæiske faglige netværk, Trade Unionist Network Europe (TUNE), ser man med glæde på dette initiativ fra ETUC. Det ligger helt i tråd med den appel, som TUNE udsendte den 1. juni om at få samlet kræfter i fagbevægelsen i Europa om en effektiv indsats mod social dumping. Konkret bakker TUNE op om kravet fra ETUC om en ’social protokol’, altså at det skal stå i traktaten, at det er det enkelte lands faglige og sociale rettigheder, der skal gælde for tilrejsende arbejdskraft, ikke deres hjemlands.

- Vi kæmper hver eneste dag med at forsvare vores overenskomster mod dumping fra firmaer, som misbruger kolleger fra udlandet på byggepladser her i landet. Meget ofte møder vi løndumping. Det skader vores faglige aftaler, og det diskriminerer også de udenlandske kolleger, siger Claus Westergreen, næstformand i Byggefagenes Samvirke.

På sit ledelsesmøde mandag den 4. september besluttede samvirket at bakke op om den europæiske aktionsdag den 16. november i Gøteborg og være tilstede, når EU-toppen mødes om den social søjle den 17. november. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk