Formand: Nu må politikerne gribe ind

6. jul 2018 | Nyheder | Faglig konflikt | Politik og samfund | Migranter
Den seneste sag om ulovlige arbejdsbiler på HOFOR-byggepladsen får nu Byggefagenes Samvirke til at kræve politikerne til ansvar.

Da Stilladsklubbens talsmand Thomas Strømsholt mandag den 2. juli mødte op på parkeringspladsen foran HOFORs store byggeplads på Vindmøllevej på Amager, var det ikke noget overraskende syn, der mødte ham.

En gennemgang af de arbejdsbiler, der holdt parkeret der, viste, at kun knap en håndfuld af de udenlandske vogne var udstyret med den lovpligtige såkaldte ’RUT-erklæring’ i forruden. Den skal ligge synligt fremme og dokumentere, at bilen er registreret som lovligt opført transportmiddel i Registret for Udenlandske Tjenesteydere.

Stadig ulovlige biler

I et videoopslagpå Stilladsklubbens Facebook-side fortæller Thomas Strømsholt, at mens de danske arbejdsbiler alle var udstyret med det lovpligtige CVR-nummer på køretøjet, så var det samme ikke tilfældet for de udenlandske bilers RUT-erklæring.

Tilbage i april måned viste en optælling af uregistrerede firmabiler på parkeringspladsen, at der var knap 100 udenlandske firmabiler uden RUT-erklæring synligt i forruden. Det blev indberettet til SKAT.

To måneder senere foretog samvirket atter et besøg, og billedet var det samme. Og med Stilladsklubbens juli-kontrol fortsætter situationen på Bio4-pladsen, en af landets største offentlige byggepladser.

SKAT: Tavshedspligt

Hos SKAT fik bygsam.dk oplyst, at man ikke måtte oplyse, om der blev arbejdet med anmeldelsen fra Byggefagenes Samvirke, da loven forhindre at skattemyndighederne må udtale sig. Se artiklen på bygsam.dk.

Politikerne må på banen

Bio4-anlægget er ejet af Københavns Kommune og har overborgmester Frank Jensen (S) som ansvarlig bygherre. Derfor retter formanden for Byggefagenes Samvirke, John Ekebjærg-Jakobsen, nu en direkte henvendelse til overborgmesteren:

- Det er som om, at hver gang der løftes lidt af forhænget til side, så dukker der nye sager op. Det er helt uacceptabelt. Frank Jensen har gjort det til en mærkesag, at der skal være ordnede forhold på kommunens arbejdspladser. Vi har været glade for den politik og også bidraget til at der er kontrol med forholdene.

- Men det er som om, at sagen om Bio4 bare ikke vil stoppe, og det undrer os. For efter vores opfattelse, så er der allerede de nødvendige redskaber og klausuler, der skal til, for at sikre, at for eksempel kontrol af ulovlige firmabiler kan finde sted.

- Det samme gælder for kontrollen med de firmaer, som er på byggeriet. Vi har haft mere end svært ved at få styr på hvem og hvordan, der arbejdes fra nogle af de udenlandske firmaer. Det kan hverken de udenlandske kolleger, som bliver fuppet, de danske firmaer og skatteborgerne i Købehavn være tjent med.

- Derfor bliver der simpelthen nødt til at sættes hårdt ind for at få skabt orden på sagerne. De politisk ansvarlige må på banen, siger John Ekebjærg-Jakobsen. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk