Hvor herre bevares!

1. feb 2023
Fingrene fra Store Bededag, ingen indblanding i den danske model, siger formand for Byggefagenes Samvirke.

Jeg opfordrer alle bygningsarbejdere – og deres familier og venner! – til at slå et smut forbi den fordemonstration, som fagbevægelsen i hovedstaden har inviteret til på søndag den 5. februar kl. 12.30 i Nyropsgade 25 (det er lige ved Vesterport S-togsstation, så det er nemt at komme dertil og man får ikke problemer med parkering), siger Henrik Juul Rasmussen, formand for Byggefagenes Samvirke.

- Derfra går vi i samlet flok til Christiansborg og fortæller regeringen, at den må være fuldstændig tonedøv og politiske umusikalsk, når den stikker snuden i vores overenskomster, dem har de bare at holde sig fra. Forhandling om løn- og arbejdsforhold, skal vi nok selv klare med vores arbejdsgivermodparter.

Hvad er det, der er på spil her?

- Altså – det er sagen om fanden og hans lillefinger. Tager de først en fridag fra os nu, tager de flere senere, det er set mange gange før. Men det værste er, at en regering går ind og ændrer i gældende overenskomst aftaler i fredstid. Det er ikke set før.

- De overenskomster, som forhandles i øjeblikket, skal gerne hente nogle forbedringer hjem til os. Vi står midt i en krisetid, og vi har haft et reallønsfald på 6% i 2022 og en inflation på ca. 9%. Det skal vi have indhentet. Vi skal også have bedre redskaber til bekæmpelsen af social dumping og misbruget af udenlandske kolleger som løntrykkere. Vi skal have styrket vores tillidsfolk og gennem dem styrket de lokale forhandlinger.

- Og så kommer regeringen og siger: Haps, vi snapper lige en fridag, for vi skal bruge penge til oprustningen. Det bliver et ’nej tak’ herfra. Find pengene over i afdelingen fra ’skattelettelser’ til de rige, hvis det er så afgørende, men tag dem ikke fra almindelige mennesker, som har rigeligt at slås med i hverdagen. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk