Nordvest-byggeplads blokadetruet

5. aug 2015 | Nyheder | Orga­ni­sering | Faglig konflikt
Polsk murerfirma og dansk-svensk brolæggerfirma har ikke overenskomst på byggeplads på Vibevej i København. Det kan føre til blokade af pladsen fra på tirsdag, siger byggefagforening.

Hvis ikke der bliver indgået overenskomst for de ansatte i det polske murerfirma Grzegorz Wojtkowiak og brolæggerne i Dansk-svensk Byggeservice Aps, bliver den faglige blokade, som byggefagforeningen 3F Bygge, Jord og Miljø (BJMF) har varslet, til virkelighed fra på tirsdag.

Det siger faglig medarbejder i BJMF, Robert Olejnik, til bygsam.dk.

- Vi har besøgt pladsen i slutningen af juli måned og mødt de to firmaer, siger han. Men brolæggerne har vi ikke hørt fra, og murerfirmaet ønsker ikke at tegne overenskomst for de 4-6 ansatte, siger han.

Det her er en faglig sag, der handler om at få tegnet en overenskomst for de ansatte, ikke andet, siger faglig medarbejder Robert Olejnik fra 3F Bygge, Jord og Miljø.

Murerfirmaet lægger marmorfliser i den moske, som igennem de seneste tre år har været under opførelse på Vibevej i det københavnske Nordvest-kvarter.

Bygsam.dk har forsøgt at få en kommentar fra firmaerne, men uden helt. Heller ikke bygherrens arkitekt, Bijan Eskandani ønsker at udtale sig.

Til Kristeligt Dagblad har arkitekten forklaret, at polakkerne kun skal arbejde på pladsen nogle uger, og derfor kan man ikke acceptere, at de skal være medlemmer af fagforeningen.

- Selvfølgelig skal vi ikke undergrave danske regler, men de polakker, der laver flisearbejdet, er her kun for en måned. Derfor synes vi ikke, det er rimeligt, at de skal være i fagforening, siger Bijan Eskandani.

Kunne være en Netto

At det er blevet en faglig sag har ikke noget at gøre med, at det er en moske, der bygges, siger Robert Olejnik.

- Vi ser dette som en helt almindelig faglig sag om indgåelse af overenskomst for de ansatte. Det er så i dette tilfælde en muslimsk moske, det kunne ligeså godt have været en Netto-butik; det er overenskomsten, det drejer sig om, siger Robert Olejnik.

Der er ifølge BJMF-medarbejderen også konstateret en række uregelmæssigheder på pladsen; eksempelvis er der ikke den lovpligtige skiltning uden for pladsen af, hvilke firmaer, der er i gang på byggeriet. Pladsen er anmeldt til både skattevæsnet og til Arbejdstilsynet.

Udenlandske firmaer på job i Danmark skal registreres i det såkaldte RUT-register. Men da fagforeningen besøgte pladsen første gang og fik kontakt med murerfirmaet Grzegorz Wojtkowiak kunne det konstateres, at hans firma ikke var tilmeldte registret. Det blev det først senere samme dag efter det faglige besøg. (mbp)

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk