Sammenholdet sejrede i Søborg

22. jan 2019 | Nyheder | Faglig konflikt
INTERVIEW: Vigtigt, at arbejdsgivere forstår, at vi vil konflikte os til en overenskomst. Det er ikke bare en skrivebordskrig, siger BJMF-formand.

Claus Westergreen, formand, 3F BJMF

Der var bred opbakning til blokaden i Søborg, hvilket gjorde forskellen, og til sidst fik den sympatikonfliktede, litauiske virksomhed, UAB Fikripa til at skrive under på overenskomsten med 3F.

På renoveringen af tidligere VUC-center i Søborg lidt nord for København gik ca. 35 litauiske bygningsarbejdere og ombyggede den tidligere institution til lejligheder. 3F havde tilbage i 2017 på et byggeri i Holstebro forsøgt at få virksomheden til at skrive under på overenskomsten, men forgæves, hvorfor virksomheden derfor blev blokeret og sympatikonfliktet.

Da 3F Bygge, Jord og Miljø i begyndelsen af november 2018 forsøgte at komme i kontakt med virksomheden på byggepladsen, blev fagforeningen afvist af hovedentreprenøren, ISCO. Virksomheden blev derefter indkaldt til 48 timers møde. Men det gik lidt trægt med at få ISCO til at stille op, hvorfor 3F BJMF besluttede sig for at håndhæve sympatikonflikten.

Faner foran byggepladsen

Det løb af stablen torsdag den 22. november om morgenen, hvor et par hundrede bygningsarbejdere på tværs af fag og forbund mødte op og demonstrerede deres utilfredshed foran byggeriet medbringende faner, skilter og brandtaler fra ladet af en stilladsbil.

Demonstrationen lagde pres på hovedentreprenøren, som pludselig havde meget travlt med at mødes med 3F. På mødet blev det aftalt, at direktøren for den litauiske virksomhed ville flyve til Danmark og få styr på overenskomsten. Det gjorde, at en uge senere var der skrevet under på en overenskomst, og UAB Fikripa ville nu melde i arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri.

Glad for opbakningen på tværs fag

I forlængelse af demonstrationen og det pres, som det lagde på hovedentreprenøren, ISCO og deres litauiske underentreprenør, UAB Fikripa, evarr det især én ting, som glædede formand for 3F BJMF, Claus Westergreen:

- At se, hvordan der var bred opbakning til demonstrationen fra alle de andre faggrupper og deres forbund, varmer mit hjerte. Der er nok så mange ting, som vi kan ordne fra fagforeningskontoret. Men når det kommer til mobiliseringen foran byggepladsen, så betyder det noget, at der møder mange kolleger op, og at vi er bredt repræsenteret, forklarer formanden, som også holdt tale til forsamlingen.

- Det viser også, at sammenholdet er vores stærkeste våben. Når vi på kryds og tværs af faglig baggrund forener os som organiserede bygningsarbejdere, så er intet umuligt. Men det kræver, at folk tager ansvar, møder op og ofrer den tid, der skal til. Kun på den måde kan vi sikre vores udenlandske kolleger ordnede løn- og arbejdsforhold, forklarer formanden.

Et vigtigt signal

Udover at glæde sig over det gode resultat og afslutningen på sagen i Søborg, er formanden også glad for det resultat, som konflikten sender til arbejdsgiverne fremadrettet:

- Det er vigtigt, at arbejdsgivere og andre forstår, at fagforeningen mener det alvorligt, når vi siger, at vi vil konflikte os til en overenskomst. Det er ikke bare en skrivebordskrig. Hvis du går i konflikt med en fagforening, så støtter de andre faggrupper op. Næste gang kan det være smedene, elektrikerne eller et tredje fag, der står med en konflikt. Så skal vi nok være der for dem, som de har været der for os, forklarer Claus Westergreen, som afslutningsvis regner med, at der nok desværre vil komme flere af disse konfrontationer for fremtiden:

- Konflikter er ikke vores mål. Men vi er villige til at gå hele vejen for at sikre overenskomsterne. (kreutz)

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk