Stop byggemafiaen

26. okt 2018 | Nyheder | Politik og samfund | Inter­na­tionalt
Byggefag i Danmark, Norge og Sverige sender opråb til politikerne i Nordisk Råd: Sæt ind mod den kriminelle 'tredjepart' på byggepladsen - mafiaen.

Sædvanligvis er der to parter på en byggearbejdsplads - arbejderne og arbejdsgiverne. Men i senere år er der i stigende grad dukket en 'hemmelig tredjepart' op, nemlig kriminelle bagmænd. Ofte skjult bag pæne facader og tilforladelige firmanavne. Men reelt med rod i mafiaen på tværs af landegrænserne.

De indgår ikke i de faglige aftaler, de tegner ikke overenskomster, de følger ikke love og regler. Men de er ved at etablere sig som en uomgængelig magtfaktor. Denne situation undergraver de organiserede arbejdsmarkeder, som vi har kendt dem hidtil i de skandinaviske lande.

Opråb

Denne situation får nu byggefagforeningerne i Danmark, Norge og Sverige til at råbe vagt-i-gevær.

Når folketingspolitikerne fra Danmark, Norge og Sverige derfor i den kommende uge mødes i Oslo til session i Nordisk Råd afholder godt tyve byggefagforeninger samtidig en konference i den norske hovedstad.

- Ikke bare udnytter mafiaen vores tilrejsende kolleger, de har også udviklet raffinerede metoder til at suge penge i milliardklassen ud af statskasserne. Ofte uden at myndighederne synes at være i stand til at dæmme op for disse kriminelle aktiviteter, skriver arrangørerne i oplægget til konferencen.

- Det er vores erfaring, at den kriminelle virkelighed, som vi møder i form af arbejdslivskriminalitet (der omfatter menneskehandel, trusler, tvang, misbrug af adgang til offentlige kasser), koster virkelig mange skattepenge for samfundet.

Flere ressourcer er nødvendigt

På konferencen bliver der rapporteret om de faglige indsatser, som er sat igang i storbyerne. I Stockholm har man for eksempel i et samarbejde mellem byggeforbundet Byggnads og Stockholm Bygmesterforening oprettet et kortlægningskontor - Fair Play Byg. De afdækker mistanker om kriminalitet bag firmaer, som ikke synes at have orden i papirerne.

Det samme initiativ er gangsat i Oslo, hvor man også har såkaldte 'a-krim'-grupper sammensat af Skat, politi og arbejdstilsyn. I oplægget til konferencen efterlyser arrangørerne derfor handling fra politikerne, både nationalt og mellem landene. (mbp)
_________________________________________________________________________________________________

FAKTA

Bag konferencen står:
◼ Norge:
Oslo Bygningsarbeiderforening, Tømrer- og Byggfagforeningen, Rørleggernes Fagforening, Heismontørenes Fagforening og Elektromontørenes Forening.
◼ Danmark:
Dansk El- Forbund Kbh., 3F Bygge- Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, Malernes Fagforening Storkøbenhavn, Rør- og Blikkenslagernes Fagforening af 1873, 3F Storkøbenhavn, 3F Vestegnen, 3F Mølleåen, 3F Kastrup og Omegn, 3F Høje Taastrup, Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920, HK IT Medie og Industri Hovedstaden, Metal Hovedstaden.
◼ Sverige:
Byggnads i Skåne, i Göteborg og i Stockholm.

Byggefagenes Samvirke København | Tikøbgade 9 | København N 2200 | 41 67 70 49 | post@bygsam.dk