Stop corona-smitten i soveværelset

22. jan 2021 | Nyheder | Arbejds­mar­ked | Migranter | Sikker­hed og miljø | Politik og samfund
Der må strammes op på indsatsen mod smitte blandt vandrende arbejdstagere, som bor for tæt og for usundt. Politikerne må på banen.

- Alle er enige om, at med den britiske coronasmitte i fremgang, er det nødvendigt at sætte alle sejl til, siger statsminister Mette Frederiksen.

- Men det gøres ikke, hvis myndighederne ikke får gjort noget effektivt, så smitten ikke spreder sig gennem de indkvarteringssteder, hvor vandrende arbejdere bor, siger formand for Byggefagenes Samvirke, Henrik Juul Rasmussen.

- Allerede i marts 2020 advarede vi mod smittespredningsfaren på vores arbejdspladser. Bygningshåndværkere går ofte tæt sammen for at kunne udføre jobbet. Dengang fik vi slået fast, at det er arbejdsgiveren, som skal sikre svendenes velfærd. Der blev udformet forskellige retningslinjer for afstand, afspritning og det, vi kender i øvrigt.

- Men et område, hvor der ikke er styr på tingene, er nogle af de indkvarteringssteder, hvor især vores udenlandske kolleger bor. Ofte er det meget snævre boforhold, man kan næsten sige, at de bor i lag. Hvis man bor og lever under sådanne forhold, er det stort set umuligt at opretholde en hygiejnestandard, som sikrer mod virus spredning. Det kunne vi konstatere, da vi tilbage i november tog på aftensbesøg på en række logier. Det var ikke noget kønt syn!

- Det virker som om, der er et ’hul’ i loven her. Arbejdstilsynet må ikke agere uden for arbejdspladsen, og opholdskommunen har heller ikke beføjelser til at kontrollere eller sanktionere mod dette uvæsen. Hvad skulle det hjælpe, at holde afstand og spritte af på jobbet, når man ikke kan gøre det hjemme på værelset efter en lang arbejdsdag.

- Hvis sundhedsmyndighederne, Arbejdstilsynet og kommunerne ikke har lovgivning til at føre kontrol med sundheden både på arbejdspladserne og indkvarteringerne, så må politikerne på banen og skaffe den nødvendige hjemmel. Så simpelt er det.

- Vores kolleger – både danske og udenlandske – skal ikke være ’kanonføde’ i indsatsen mod corona. Vi bliver nødt til at gå på arbejde, for vi kan ikke bygge et hus med ’mus’ på en hjemmearbejdsplads.

Yderligere kommentarer fra Henrik Juul Rasmussen på: +45 26 88 20 78

Byggefagenes Samvirke København | Lygten 10 | København N 2200 | 35 83 24 22 | post@bygsam.dk