Europæisk Arbejdsmiljøuge: Byggefagenes Samvirke på patrulje

Foto: Søren Jespersen.

Traditionen tro var Byggefagenes Samvirkes arbejdsmiljøudvalg på flere byggepladsbesøg i anledning af Den Europæiske Arbejdsmiljøuge i uge 43. Fokus var på sikkerhed og vinterforanstaltninger. Dagen sluttede med happening foran Christiansborg.

Jimi Pedersen

Næstformand i Malernes Fagforening i Storkøbenhavn

100%

Denne artikel er indtalt med kunstig intelligens

"Bekæmp kriminalitet på arbejdspladsen".

Det var temaet, da medlemmer af 3F Hovedstaden, FH Hovedstaden og Byggefagenes Samvirke sammen gik på gaden den 22. oktober 2024 i København. De faglige aktivister startede foran Christiansborg og gik derefter forbi Finansministeriet, Undervisningsministeriet, Miljøministeriet, Dansk Industri og Horesta.

Ved hvert stop blev der holdt taler, som satte fokus på myndighedernes og politikernes ansvar i forhold til blandt andet hvidvaskning af penge, dumpning af forurenet byggejord og ulovlig fjernelse af asbest.

Initiativet var en del af Den Europæiske Arbejdsmiljøuge – i uge 43 – hvor Byggefagenes Samvirkes Arbejdsmiljøudvalg også organiserede en tværfaglig patrulje, der gennemførte flere pladsbesøg for at undersøge om forholdene for bygningsarbejderne var okay.

Nikolaj Villumsen (i midten) er ny mand hos Danske Byggefag og på første tur med arbejdsmiljøudvalget.
Nikolaj Villumsen (i midten) er ny mand hos Danske Byggefag og på første tur med arbejdsmiljøudvalget.


Det har man gjort i mange år, men denne gang var lidt særlig, fordi det tidligere medlem af Europa Parlamentet, Nikolaj Villumsen, var med for første gang, som nyansat social dumping-konsulent i Danske Byggefag (tidligere BAT).

Vinterforanstaltninger


Et pladsbesøg i Nordhavn på Amalievej i slutningen viste, at Byggefagenes Samvirkes arbejdsmiljøudvalg spiller en vigtig rolle i at identificere og løse sikkerhedsproblemer på byggepladser.

Der er opnået forbedringer siden tidligere besøg, men der er stadig områder, der kræver opmærksomhed. Manglende vinterforanstaltninger, snublefarer og utilstrækkelig stilladssikkerhed er blot nogle af de problemer, der blev observeret under pladsbesøget.

Formålet med besøget er at de ansatte sikres mod sundhedsskadelige påvirkninger fra vejret.

Ved arbejde i råhuse eller åbne konstruktioner skal de ansatte nemlig beskyttes mod kulde, blæst og nedbør i vinterperioden, som løber fra 1. oktober til 31. marts.


Gode råd til kollegaerne


Patruljen fra Byggefagenes Samvirke var også på en byggeplads, hvor der foregik en renovering i Charlottenlund. Her var der problemer med asbest. Blandt andet var miljøvognen slet ikke tilsluttet.

To pladser ved Danmarks Tekniske Universitet fik også et visit og et kritisk eftersyn. På den ene var der udfordringer med det miljøfarlige giftstof PCB, og den anden oplevede de ansatte støvproblemer med mere.

Foto: Søren Jespersen.
Foto: Søren Jespersen.


Derfor blev der delt gode råd og instruktioner med kollegerne.

Et af de andre besøg fandt sted på en byggeplads ved Trelleborggade, hvor et nyt hotel er under opførelse. Under besøget blev der observeret flere problemområder. Særligt manglende vinterforanstaltninger og utilstrækkelig støvsugning.


Husk dialog og AMR


De pladser, hvor udvalget vurderer, at der er behov for yderligere opfølgning, bliver sat på genbesøgslisten. Hvis der findes alvorlige fejl og mangler i arbejdsmiljøet, meldes det til Arbejdstilsynet.

Dog er de fleste byggeledere åbne for dialog med Byggefagenes Samvirkes arbejdsmiljøudvalg, og sammen løser de udfordringer, der opstår på byggepladserne.

Byggefagenes Samvirkes arbejdsmiljøudvalg i aktion. Foto: Søren Jespersen.
Byggefagenes Samvirkes arbejdsmiljøudvalg i aktion. Foto: Søren Jespersen.


En udfordring, som desværre er velkendt på mange byggepladser, er vanskeligheden ved at få medarbejdere til at melde sig som arbejdsmiljørepræsentanter (AMR).

Patruljen opfordrer derfor også arbejderne til at vælge en AMR, da denne er essentielle for at sikre et forsvarligt arbejdsmiljø.

Denne artikel har tidligere været bragt i Fagbladet Maler Nyt.

Læs også artiklen "3F sætter fokus på arbejdskriminalitet med happening i København" hos Arbejderen.