Interview Go’ dialog giver godt arbejdsmiljø

Christian Ingebrekt på vej på pladsbesøg med arbejdsmiljø-udvalget. Foto: Privat

Strategisk planlægning og konstruktiv dialog med byggeledelsen. Sådan sikres kollegaernes sikkerhed og sundhed på byggepladserne. Det mener den nye formand for arbejdsmiljøudvalget i Byggefagenes Samvirke, Christian Ingebrekt.

Rune Eltard-Sørensen

Journalist, redaktør og kommunikation hos Byggefagenes Samvirke

100%

Denne artikel er indtalt med kunstig intelligens

Kodeordet i et godt arbejdsmiljø er ”samarbejde”. Det står sort på hvidt i alle bekendtgørelser, lovtekster og vejledninger om emnet.

Men de flotte ord har en tendens til at forsvinde som morgendug for solen, når en travl og larmende hverdag på byggepladsen begynder.

Derfor er der ikke kun brug for stærk og stram lovgivning.

– Min ambition er at slå et slag for, at bygherrer tænker arbejdsmiljø ind i planlægningsfasen – allerede inden huset bygges. Der skal fra start være en plan for, hvordan der skabes en sikker og sund arbejdsdag for de ansatte, mener Christian Ingebrekt, der er nytiltrådt formand for arbejdsmiljøudvalget i Byggefagenes Samvirke i København.

Hjælp til selvhjælp

Til daglig er Christian Ingebrekt faglig sekretær i Rør- og Blikkenslagernes Fagforening. Her har han i mange år knoklet for at forbedre vilkårene for kollegaerne.

Nu skal de erfaringer bringes i spil i Byggefagenes Samvirke, som samler 15 fagforeninger i Storkøbenhavn. Samvirket er særligt anerkendt for deres tværfaglige patruljer, der kører ud til byggepladser og kontrollerer, om forholdene for de ansatte er i orden.

Byggefagenes Samvirke tilbyder ”hjælp til selvhjælp”. Det betyder, at den lokale arbejdsmiljørepræsentant og kollegaerne i højere grad bliver rustet til at tage ansvar og løfte opgaverne i hverdagen.

Senest i marts i år afholdt man et kursus, hvor blikkenslagere, malere, murere, tømrere og elektrikere hen over en uge blev klogere på arbejdsmiljø – set fra flere vinkler.

– Jeg har blandt andet undervist i kemi, asbest, arbejdsskader og ’liv, ære, velfærd’-paragraffen. Derudover har kursisterne fået undervisning i strategisk arbejdsmiljøarbejde, stilladser, tekniske hjælpemidler og mange andre ting, skriver Christian Ingebrekt efterfølgende i en beretning.

Populært kursus afholdt af Arbejdsmiljø-udvalget i Byggefagenes Samvirke. Foto: Privat.
Populært kursus afholdt af Arbejdsmiljø-udvalget i Byggefagenes Samvirke. Foto: Privat.

Han fortsætter:

– Vi har været på pladsbesøg, mødt en masse gode kollegaer og fået nørdet arbejdsmiljø. Vi har set på spændende løsninger til asbestsanering af tage, hvor der bygges en kæmpe miljøzone inde i hele stilladsoverbygningen. Ugen blev afsluttet med tre timers besøg, oplæg og debat fra Arbejdstilsynet.

Christian valgte at stille op til formandsposten i arbejdsmiljøudvalget i samvirket i efteråret 2024, fordi han har en klar vision for, hvordan indsatsen for bygningsarbejderes sikkerhed og sundhed kan styrkes.

Han har været menigt medlem af udvalget siden 2018 og har gjort sig mange tanker om, hvordan de gode intentioner bedst kan bære frugt ude i virkeligheden.

– Jeg ønsker, at alle håndværkere skal kende deres rettigheder og få den nødvendige viden og selvtillid til at kræve ordentlige forhold, afslører den nye udvalgsformand, inden han sætter flere ord på sine visioner.

”Systematisk og strategisk”

Den fremadrettede indsats skal handle om at have en ”systematisk og strategisk” tilgang til arbejdsmiljøspørgsmål. Vejen dertil går igennem planlægning og dialog.

Christian Ingebrekt fremlægger sin første beretning på Byggefagenes Samvirkes årsmøde 2025. Foto: RES.
Christian Ingebrekt fremlægger sin første beretning på Byggefagenes Samvirkes årsmøde 2025. Foto: RES.

Christian Ingebrekt fremhæver gode erfaringer med PensionDanmark. Pensionsselskabet er ejet af fagbevægelsen og Dansk Industri i fællesskab og er bygherre på mange store projekter.

Det betyder, at de har en bestyrelse, som kan påvirkes politisk, og derfor er fagbevægelsen blevet inviteret med til opstarts- og erfaringsmøder, lang tid før første spadestik tages.

– Her er jeg i god dialog med entreprenører og byggeledelsen helt fra start. Hele processen gennemgås, så arbejdsmiljø tænkes med hele vejen. De lytter til os, fordi vi kommer ude fra pladserne. De ved, at vi kan forstå og se ting, som de ikke kan, fortæller udvalgsformanden.

På den måde kan man for eksempel undgå en situation, hvor malere bruger det giftige epoxy, mens andre håndværkere arbejder i nærheden.

Næste skridt: Regionen og Industriens Pension

De gode erfaringer fra PensionDanmark skal i den kommende tid forsøges foldet ud over for Region Hovedstadens Center for Ejendomme, der er blandt landets største bygherrer. Herefter har Christian Ingebrekt blikket rettet mod Industriens Pension, hvor han håber, at man kan lave samme aftaler.

– Vi vil spørge dem til APV’erne hos deres underentreprenører, indsamle dem og kigge på, hvilke tanker de har gjort sig. På den måde kan vi i god dialog finde de gode løsninger og klausuler, der overholdes, siger udvalgsformanden.

– Mit budskab er, at vi ikke kun kommer for at finde huller i osten. Vi vil høre om løsningerne, suge til os og tage dem med videre. Vi er jo ikke en myndighed og kan ikke give påbud. Vi er dialogbaserede og kan sige, hvis noget er uhensigtsmæssigt, og pege på eventuelle lovbrud.

Håndværker på banen

Der er grundlæggende behov for, at flere tager ansvar, hvis det skal lykkes at forhindre, at bygningshåndværkere udsættes for eksempelvis livsfarlige stoffer, faldulykker eller kræftfremkaldende støv fra asbest.

Både fagbevægelsen og byggeledelsens egen arbejdsmiljøkoordinator skal have større indflydelse i projekteringsfasen. Og så skal den enkelte håndværker også mere på banen.

– Jeg håber, at vi en dag kan nå dertil, hvor håndværkere, når de møder ind på en plads, som det første spørger: ”Hvad står der i Arbejdspladsvurderingen (APV’en) og Plan for sikkerhed og sundhed (PSS’en)?” siger Christian Ingebrekt.

I Arbejdspladsvurderingen (APV) og Plan for sikkerhed og sundhed (PSS) kan man se, om eksempelvis en renovering eller gammelt affald indeholder giftige stoffer. Derfor er det godt at læse begge, inden arbejdet går i gang – så man ved, om det kræver særlige værnemidler eller en autorisation at udføre arbejdet.

Husk referatet

Christian mener grundlæggende, at det er vigtigere at komme sund og rask hjem fra arbejde. Et budskab, der nogle gange kan være svært at trænge igennem med over for byggeledelsen.

– Vi oplever alt for ofte et svigt af arbejdsgiveransvaret i jagten på profit. Det sætter stemningen hele vejen ned i rækkerne. Den negative tendens forstærkes, hvis den lovpligtige arbejdsmiljøkoordinator ude på pladsen står svagt. Alt for ofte ignoreres han af produktionsfolkene og byggeledelsen – uden konsekvenser, vurderer udvalgsformanden.

Oplever man, at ledelsen ikke tager de nødvendige hensyn til sikkerhed og sundhed for de ansatte, så anbefaler Christian Ingebrekt, at kollegaerne snakker med arbejdsmiljørepræsentanten på pladsen. Næste skridt kan være at kræve et møde med ledelsen.

– Stik gerne hovederne sammen 10 minutter før mødet, og snak om problemerne, så I får det hele med, når I går samlet til mødet. Og så er det meget vigtigt, at jeres klagepunkter kommer med i referatet. Tingene skal stå på skrift. Ellers kan ledelsen bagefter hævde, at det aldrig er sket, fastslår Christian Ingebrekt.

Læs beretningen fra arbejdsmiljøudvalget på Byggefagenes Samvirkes årsmøde 2025 her.